Nagyon sok borász tisztában van azzal, hogy szőlőt mindig a domboldalra kell ültetni. Ennek számos oka van, de a laikusok sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy ezt miért kell így csinálni. Mi az oka annak, hogy a növény termesztésének szempontjából sokkal jobb opció ez a fajta megoldás?
Mi fog készülni a szőlőből?
Nagyon fontos átgondolni, hogy később mit fogunk készíteni a szőlőből. Bort? Netán a piacon szeretnénk árulni fürtösen? Esetleg valamilyen facsart gyümölcslevet szeretnénk készíteni belőle? Ezek nagyon fontos szempontok, amelyeket mindig alaposan át kell gondolni.
Miért jó a domboldali szőlőtermesztés?
Azért, mert itt vannak a legjobb éghajlati adottságok. Itt megfelelő mennyiségű napfény éri a szőlőt, ráadásul a napsütés mennyisége is mindig bőven elegendő lesz. Ennek köszönhetően jelenthető ki, hogy a domboldalon nagyon jó ötlet szőlőt termeszteni, a legjobb borászok mindig ezeket a helyeket szokták javasolni.
Fehér vagy kékszőlő?
Sokféle szőlőfajta létezik – ezek is különböznek abban, hogy pontosan mi készíthető belőlük, valamint, hogy milyen az ízük, színük, és a többi. Általában kijelenthető, hogy nem jobb egyik szőlőfajta a másiknál, mindegyik másra használható, és mindenkinek más a kedvence.
Mi a titka az igazán finom bornak?
Jó bort készíteni bizony nem könnyű. A megfelelő alapanyag, tehát szőlő persze a legelső, de ezen felül rendkívül fontos az is, hogy mindig legyen tökéletes az érlelési technika és a feldolgozói technológia.